Makaron soba z awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 615
Makaron soba z awokado
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu soba
  • 4 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sezamu

Opis przygotowania:

Makaron soba wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody i ugotować do do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przelać zimna wodą. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko go zrumienić. Po zrumienieniu ściągnąć go z patelni i dodać do makaronu. Wlać do tego sos sojowy, wino ryżowe, wsypać brązowy cukier, wymieszać i wyłożyć na talerz. Awokado umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w cienkie plastry i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów