Kurczak Gong Bao

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5259
Kurczak Gong Bao
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g orzeszków pinii
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 suszone papryczki chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć mąką. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Papryczkę suszoną również pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej na patelni, dodać orzeszki pinii i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do orzeszków. Smażyć razem do czasu, aż czosnek się zeszkli. Wówczas dodać do tego oproszone wcześniej mąką piersi z kurczaka i je przyrumienić. Smażone składniki zalać sosem sojowym, następnie dodać do tego pokrojone papryki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów