Kurczak Gong Bao
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5259
Składniki:
- 100 g orzeszków pinii
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 suszone papryczki chili
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć mąką. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Papryczkę suszoną również pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej na patelni, dodać orzeszki pinii i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do orzeszków. Smażyć razem do czasu, aż czosnek się zeszkli. Wówczas dodać do tego oproszone wcześniej mąką piersi z kurczaka i je przyrumienić. Smażone składniki zalać sosem sojowym, następnie dodać do tego pokrojone papryki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)