Makaron nitki z warzywami i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2266
Składniki:
- 30 g makaronu razowego nitki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 pomidory suszone
- 2 dojrzale awokado
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Cukinie obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Następnie makaron nitki przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody ugotować do miękkości i odcedzić. Potem rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego suszone pomidory. Smażyć je przez 30 sekund na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojoną cukinię, pomidorki koktajlowe i ugotowany wcześniej makaron. Całość skropić sosem sojowym, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać z pokrojonym awokado.
Komentarze (0)