Makaron nitki z warzywami i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2074
Makaron nitki z warzywami i awokado
fot. Jennifer / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu razowego nitki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 pomidory suszone
  • 2 dojrzale awokado
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Cukinie obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Następnie makaron nitki przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody ugotować do miękkości i odcedzić. Potem rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego suszone pomidory. Smażyć je przez 30 sekund na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojoną cukinię, pomidorki koktajlowe i ugotowany wcześniej makaron. Całość skropić sosem sojowym, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać z pokrojonym awokado.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów