Makaron ryżowy z pieczarkami i bakłażanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1537
Składniki:
- 400 g makaronu ryżowego wstążki
- 200 g małych pieczarek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bakłażan
- 0,5 łyżeczki mielonego, zielonego pieprzu
- sól
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Bakłażana oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić na małe kawałki. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Następnie makaron ryżowy wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Potem rozgrzać mocno oliwę na patelni i wsypać do niej mielony, czarny pieprz. Pieprz smażyć na średnim ogniu przez 30 sekund, potem dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki oraz bakłażana. Oba te składniki doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego ugotowany makaron. Całość dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2,5 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)