Kotlety z warzyw
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3499
Składniki:
- 20 dag marchwi
- 20 dag selera 15 dag pietruszki
- 30 dag kapusty włoskiej
- 20 dag obranych ziemniaków
- 2 cebule
- 4 dag masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka Vegety
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Obrać i umyć marchew, seler, pietruszkę. Ugotować w małej ilości wody. Pod koniec gotowania do warzyw dodać włoską kapustę i ugotować do miękkości. Ziemniaki ugotować osobno. Wszystkie ugotowane warzywa osączyć z wody i przemielić w maszynce do mięsa. Cebule pokroić drobno i lekko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać do niej przemielone warzywa, podsypać kaszą manną i smażyć około 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie powstałą masę lekko ostudzić, dodać do niej całe jajka, sól, pieprz i vegetę. Całość dobrze wymieszać i uformować okrągłe kotlety. Otoczyć je w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe kotlety podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Komentarze (0)