Curry z bakłażana
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2061
Składniki:
- 400 g bakłażana
- 2 łyżki oleju
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej łagodnej papryki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Bakłażana umyć, osączyć z wody, po czym przekroić na połówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni. Piec przez 20 minut, potem wyciągnąć z piekarnika, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać kumin rzymski i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać do tego pieczonego bakłażana i pokrojonego w kostkę pomidora. Imbir obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników. Dodać do tego curry, doprawić do smaku pieprzem, solą i mieloną papryką. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)