Curry z bakłażana

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2061
Curry z bakłażana
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g bakłażana
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej łagodnej papryki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Bakłażana umyć, osączyć z wody, po czym przekroić na połówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni. Piec przez 20 minut, potem wyciągnąć z piekarnika, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać kumin rzymski i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać do tego pieczonego bakłażana i pokrojonego w kostkę pomidora. Imbir obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników. Dodać do tego curry, doprawić do smaku pieprzem, solą i mieloną papryką. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów