Makaron kolanka w cieście z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2057
Składniki:
- 30 g makaronu kolanka
- 4 buraki czerwone
- 3 pomidory
- 2 ogórki zielone
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka maki
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki mleka
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa dobrze umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w plastry. Ogórki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa połączyć z burakami. Następnie makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Mąkę wymieszać z mlekiem i szczyptą soli, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietanki i zalać nim ugotowany makaron. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Zalany ciastem makaron nabrać łyżką cedzakową i dodać do zeszklonej cebuli. Całość smażyć na małym ogniu do czasu zarumienienia się składników, po czym ściągnąć i dodać do warzyw.
Komentarze (0)