Makaron kolanka w cieście z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1867
Makaron kolanka w cieście z warzywami
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu kolanka
  • 4 buraki czerwone
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki zielone
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka maki
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa dobrze umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w plastry. Ogórki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa połączyć z burakami. Następnie makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Mąkę wymieszać z mlekiem i szczyptą soli, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietanki i zalać nim ugotowany makaron. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Zalany ciastem makaron nabrać łyżką cedzakową i dodać do zeszklonej cebuli. Całość smażyć na małym ogniu do czasu zarumienienia się składników, po czym ściągnąć i dodać do warzyw.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów