Majonez syczuański
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2117
Składniki:
- 3/4 szklanki oleju arachidowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki sezamu
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki octu ryżowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Żółtko roztrzepać trzepaczką z octem ryżowym w misce. Do roztrzepanych składników wlewać powoli olej arachidowy i oliwę z oliwek, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodać do tego cukier puder, sól i sok cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym jeszcze sezam i ponownie wymieszać. Z dobrze wymieszanych składników powinna powstać gęsta masa, którą po wymieszaniu należy wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie podawać jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.
Komentarze (0)