Kalmary gotowane z pomidorkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 865
Kalmary gotowane z pomidorkami
fot. lblinova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 mrożone całe kalmary
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
  • 1 gałązka pomidorków cherry
  • 1 limonka
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Kalmary rozmrozić i ponacinać je na całej długości. Do miski wlać masło klarowane, oliwę z oliwek oraz 2 łyżki soku z limonki. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i wymieszać. Wysmarować tym przygotowane wcześniej kalmary. Całość wraz z pomidorkami cherry przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować na rumiany kolor. Po upieczeniu ściągnąć z grilla i przełożyć na tackę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów