Kalmary gotowane z pomidorkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 865
Składniki:
- 4 mrożone całe kalmary
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
- 1 gałązka pomidorków cherry
- 1 limonka
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Kalmary rozmrozić i ponacinać je na całej długości. Do miski wlać masło klarowane, oliwę z oliwek oraz 2 łyżki soku z limonki. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i wymieszać. Wysmarować tym przygotowane wcześniej kalmary. Całość wraz z pomidorkami cherry przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować na rumiany kolor. Po upieczeniu ściągnąć z grilla i przełożyć na tackę.
Komentarze (0)