Pigwy gotowane z nadzieniem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2027
Składniki:
- 350 ml soku z młodych winogron
- 200 g cukru
- 150 g tłuczonych migdałów
- 150 g tłuczonych orzechów laskowych
- 150 ml płynnego miodu lipowego
- 100 ml soku pomarańczowego
- 50 g rodzynek
- 4 pigwy
- 4 suszone goździki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Pigwy umyć, osączyć z wody, przekroić je na połówki i ostrym nożem usunąć gniazda nasienne. Przekrojone pigwy przełożyć do rondla, zalać je sokiem z młodych winogron, sokiem pomarańczowym, miodem lipowym, zasypać cukrem oraz cynamonem. Potem dodać do tego liście laurowe, suszone goździki, wsypać tartą skórkę cytrynową, pomarańczową i gotować do miękkości owoców. Kiedy pigwy zmiękną, całość ściągnąć z ognia, pigwy wyłożyć na talerz. Następnie posypać je tłuczonymi migdałami, orzechami oraz wcześniej pokrojonymi rodzynkami, po czym wszystko zalać zalewą z gotowania.
Komentarze (0)