Pigwy gotowane z nadzieniem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2027
Pigwy gotowane z nadzieniem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 ml soku z młodych winogron
  • 200 g cukru
  • 150 g tłuczonych migdałów
  • 150 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 150 ml płynnego miodu lipowego
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 g rodzynek
  • 4 pigwy
  • 4 suszone goździki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Pigwy umyć, osączyć z wody, przekroić je na połówki i ostrym nożem usunąć gniazda nasienne. Przekrojone pigwy przełożyć do rondla, zalać je sokiem z młodych winogron, sokiem pomarańczowym, miodem lipowym, zasypać cukrem oraz cynamonem. Potem dodać do tego liście laurowe, suszone goździki, wsypać tartą skórkę cytrynową, pomarańczową i gotować do miękkości owoców. Kiedy pigwy zmiękną, całość ściągnąć z ognia, pigwy wyłożyć na talerz. Następnie posypać je tłuczonymi migdałami, orzechami oraz wcześniej pokrojonymi rodzynkami, po czym wszystko zalać zalewą z gotowania.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów