Warzywa gotowane z mlekiem i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1762
Składniki:
- 500 ml mleka kokosowego
- 3 słodkie ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 1 marchew
- 1 mały kalafior
- 1 szklanka ryżu
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- pęczek szpinaku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą i razem z łupiną pokroić je na małe kawałki. Kalafiora pokroić w różyczki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew ziemniaki i kalafiora. Składniki oprószyć szczypta soli, pieprzu cayenne, mielonym cynamonem i smażyć na średnim ogniu przez minutę. Następnie do smażonych składników wlać mleko kokosowe, całość wymieszać gotować do miękkości warzyw. Wtedy wrzucić do tego szpinak, doprawić wszystko do smaku przyprawami szybko zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do ryżu na talerzu. Gotową potrawę udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)