Zbiteń

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 4743
Zbiteń
fot. Schekinov Alexey Victorovich (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szt goździków
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka syropu malinowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Zagotować wodę z miodem w rondlu. Do zagotowanych składników dodać cukier, liście laurowe, goździki, mielony imbir, kardamon oraz cynamon. Wszystko razem gotować przez 15 minut na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, przecedzić przez sitko i przelać do szklanego naczynia. Podawać na gorąco.

Komentarze (1)

Miód po przegotowaniu jest tylko cukrem, resztę zdrowych właściwości niszczy temperatura