Karnıyarık
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1904
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 2 pomidorki cherry
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone papryki
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 por
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osaczyć z wody. Bakłażana przekroić na dwie podłużne połówki i wydrążyć z nich środki. Wydrążone środki pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonych środków bakłażana dodać mięso mielone, pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę zieloną oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników wraz z pokrojonym na kawałki porem. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, kuminem, mieloną papryka i dokładnie wymieszać ręcznie. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążonego bakłażana i dodać do tego pomidorki cherry. Wszystko włożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i polać oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do miękkości składników. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)