Karnıyarık

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1904
Karnıyarık
fot. william.neuheisel / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 pomidorki cherry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryki
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osaczyć z wody. Bakłażana przekroić na dwie podłużne połówki i wydrążyć z nich środki. Wydrążone środki pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonych środków bakłażana dodać mięso mielone, pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę zieloną oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników wraz z pokrojonym na kawałki porem. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, kuminem, mieloną papryka i dokładnie wymieszać ręcznie. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążonego bakłażana i dodać do tego pomidorki cherry. Wszystko włożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i polać oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do miękkości składników. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów