Penne zapiekane z serem i macą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1746
Składniki:
- 200 g tartego sera Gouda
- 150 g makaronu penne
- 4 płaty macy tradycyjnej (pieczywa)
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- garstka świeżego szpinaku do dekoracji
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej 1 łyżce masła na patelni. Zeszkloną dodać do ugotowanego wcześniej makaronu, po czym oba składniki oprószyć mieloną gałka muszkatołową, dobrze wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Płaty macy rozdrobnić, wymieszać je z tartym serem Gouda i posypać tym składniki w naczyniu. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser się roztopi całkowicie. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika, udekorować świeżym szpinakiem i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)