Penne zapiekane z serem i macą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1542
Penne zapiekane z serem i macą
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g tartego sera Gouda
  • 150 g makaronu penne
  • 4 płaty macy tradycyjnej (pieczywa)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • garstka świeżego szpinaku do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej 1 łyżce masła na patelni. Zeszkloną dodać do ugotowanego wcześniej makaronu, po czym oba składniki oprószyć mieloną gałka muszkatołową, dobrze wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Płaty macy rozdrobnić, wymieszać je z tartym serem Gouda i posypać tym składniki w naczyniu. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser się roztopi całkowicie. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika, udekorować świeżym szpinakiem i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów