Łosoś ze szpinakiem w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1127
Łosoś ze szpinakiem w cieście
fot. Edsel L (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 1 mrożony łosoś
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • pęczek świeżego koperku
  • Farsz:
  • 200 g masła
  • 200 g twarogu białego
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 por
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie przełożyć na stolnicę. Łososia rozmrozić i wyfiletować z niego ości. Łeb ryby pozostawić.

Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Por oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Następnie por pokroić w cienkie krążki, a szpinak pokroić drobno. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojony wcześniej czosnek, por oraz szpinak i razem zeszklić na średnim ogniu. Dodać do tego biały twaróg. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną gałką muszkatołową i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nadziać tym rybę.

Wszystko dobrze zlepić ciastem francuskim, pozostawiając jedynie wolny łeb ryby. Ciasto z rybą wysmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, udekorować zielonym koperkiem i pokrojoną w plastry cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów