Łosoś ze szpinakiem w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1127
Składniki:
- 400 g ciasta francuskiego
- 1 mrożony łosoś
- 1 jajko
- 1 cytryna
- pęczek świeżego koperku
- Farsz:
- 200 g masła
- 200 g twarogu białego
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 por
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie przełożyć na stolnicę. Łososia rozmrozić i wyfiletować z niego ości. Łeb ryby pozostawić.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Por oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Następnie por pokroić w cienkie krążki, a szpinak pokroić drobno. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojony wcześniej czosnek, por oraz szpinak i razem zeszklić na średnim ogniu. Dodać do tego biały twaróg. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną gałką muszkatołową i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nadziać tym rybę.
Wszystko dobrze zlepić ciastem francuskim, pozostawiając jedynie wolny łeb ryby. Ciasto z rybą wysmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, udekorować zielonym koperkiem i pokrojoną w plastry cytryną.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Por oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Następnie por pokroić w cienkie krążki, a szpinak pokroić drobno. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojony wcześniej czosnek, por oraz szpinak i razem zeszklić na średnim ogniu. Dodać do tego biały twaróg. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną gałką muszkatołową i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nadziać tym rybę.
Wszystko dobrze zlepić ciastem francuskim, pozostawiając jedynie wolny łeb ryby. Ciasto z rybą wysmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, udekorować zielonym koperkiem i pokrojoną w plastry cytryną.
Komentarze (0)