Łosoś w cieście francuskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6139

Składniki:

  • 800 g filetów z łososia
  • 400 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła ziołowego
  • 250 g mrożonych liści szpinaku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 70 ml wytrawnego białego wina
  • 200 ml wywaru rybnego
  • 200 ml śmietany
  • 20 g schłodzonego masła

Opis przygotowania:

Rozmroź ciasto. Łososia opłukaj, osusz i pokrój na 4 porcje. Rybę skrop sokiem z cytryny. Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój w kostkę. Rybę smaż na maśle ziołowym po minucie z każdej strony. Zdejmij z patelni. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Na tłuszczu ze smażenia ryby podduś cebulę i czosnek. Dodaj szpinak i duś przez około 3 minuty. Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką i pokrój na 4 prostokąty. Na każdym ułóż łososia i obłóż masą szpinakową. Oddziel białko od żółtka. Brzegi ciasta posmaruj białkiem, owiń rybę formując kieszonki, brzegi wzmocnij dociskając widelcem. Resztki ciasta pokrój w paski i ułóż dekoracyjnie na kieszonkach. Ciasto posmaruj rozmąconym rozkłóconym żółtkiem, ułóż na wyłożonej papierem blasze i piecz około 18 minut. Wino, wywar i śmietanę wygotuj do połowy objętości. Dodaj masło i dopraw do smaku. Łososia podawaj polanego sosem winno-śmietanowym.

Autor: olka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów