Łosoś w cieście francuskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6327
Składniki:
- 800 g filetów z łososia
- 400 g mrożonego ciasta francuskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła ziołowego
- 250 g mrożonych liści szpinaku
- 2 łyżki śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 70 ml wytrawnego białego wina
- 200 ml wywaru rybnego
- 200 ml śmietany
- 20 g schłodzonego masła
Opis przygotowania:
Rozmroź ciasto. Łososia opłukaj, osusz i pokrój na 4 porcje. Rybę skrop sokiem z cytryny. Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój w kostkę. Rybę smaż na maśle ziołowym po minucie z każdej strony. Zdejmij z patelni. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Na tłuszczu ze smażenia ryby podduś cebulę i czosnek. Dodaj szpinak i duś przez około 3 minuty. Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką i pokrój na 4 prostokąty. Na każdym ułóż łososia i obłóż masą szpinakową. Oddziel białko od żółtka. Brzegi ciasta posmaruj białkiem, owiń rybę formując kieszonki, brzegi wzmocnij dociskając widelcem. Resztki ciasta pokrój w paski i ułóż dekoracyjnie na kieszonkach. Ciasto posmaruj rozmąconym rozkłóconym żółtkiem, ułóż na wyłożonej papierem blasze i piecz około 18 minut. Wino, wywar i śmietanę wygotuj do połowy objętości. Dodaj masło i dopraw do smaku. Łososia podawaj polanego sosem winno-śmietanowym.
Komentarze (0)