Łosoś ze szpinakiem, rodzynkami i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2426
Składniki:
- 300 g filetów z łososia
- 15 g rodzynek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
- 1 jajko
- starta skórka z 1 cytryny
- 0,5 szklanki bułki tartej
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie filety rybne oprószyć pieprzem i solą, panierować je w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na 2 łyżkach rozgrzanego masła na patelni. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni, dodać szpinak, sparzone wcześniej rodzynki oraz pokrojone oliwki. Składniki oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do ryby. Całość posypać startą skórką z cytryny.
Komentarze (0)