Muffinki z brokułem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2662
Muffinki z brokułem
fot. Scarygami / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g tartego sera cheddar
  • 1 duży brokuł
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 280 g zmiękczonego masła
  • 50 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka tartego sera cheddar
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Brokuła umyć, osaczyć z wody i podzielić na różyczki. Zgotować 1 l wody w rondlu, wrzucić do niej różyczki brokuła i gotować przez trzy minuty. Następnie ściągnąć je z ognia i odcedzić z nadmiaru wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, mieloną papryka, kurkumą, tartym serem cheddar, pieprzem cayenne i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajka i wyrobić mikserem ciasto.

Wyrobione ciasto przełożyć do papilotek lub formy do muffinek i wcisnąć do nich po jednej różyczce gotowanego wcześniej brokuła. Wszystko posypać tartym serem cheddar. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, a następnie z papilotek (formy) i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów