Muffinki z brokułem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2640
Składniki:
- 40 g tartego sera cheddar
- 1 duży brokuł
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 280 g zmiękczonego masła
- 50 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka tartego sera cheddar
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, osaczyć z wody i podzielić na różyczki. Zgotować 1 l wody w rondlu, wrzucić do niej różyczki brokuła i gotować przez trzy minuty. Następnie ściągnąć je z ognia i odcedzić z nadmiaru wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, mieloną papryka, kurkumą, tartym serem cheddar, pieprzem cayenne i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajka i wyrobić mikserem ciasto.
Wyrobione ciasto przełożyć do papilotek lub formy do muffinek i wcisnąć do nich po jednej różyczce gotowanego wcześniej brokuła. Wszystko posypać tartym serem cheddar. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, a następnie z papilotek (formy) i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, mieloną papryka, kurkumą, tartym serem cheddar, pieprzem cayenne i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajka i wyrobić mikserem ciasto.
Wyrobione ciasto przełożyć do papilotek lub formy do muffinek i wcisnąć do nich po jednej różyczce gotowanego wcześniej brokuła. Wszystko posypać tartym serem cheddar. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, a następnie z papilotek (formy) i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)