Łosoś z sardelą zapiekany z fasolką i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1879
Łosoś z sardelą zapiekany z fasolką i pomidorami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonego lub świeżego łososia
  • 10 filetów z sardeli
  • 40 g zielonej fasolki szparagowej
  • 6 liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie pomidorków cherry
  • 1 opakowanie czarnych oliwek w zalewie
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonej papryki czerwonej chili

Opis przygotowania:

Fasolkę szparagowa dokładnie opłukać, pozbawić końcówek i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną przełożyć do naczynia do zapiekania. Łososia rozmrozić, oczyścić, wysmarować z obu stron solą, pieprzem oraz papryką chili i wyłożyć na środek naczynia z fasolką. Sardele oprószyć pieprzem oraz solą i razem z oliwkami wyłożyć na około naczynia do zapiekania. Dodać do tego całe pomidorki cherry, całość zalać oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni do miękkości ryb. Gotową rybę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów