Łosoś z sardelą zapiekany z fasolką i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2092
Składniki:
- 400 g mrożonego lub świeżego łososia
- 10 filetów z sardeli
- 40 g zielonej fasolki szparagowej
- 6 liści bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie pomidorków cherry
- 1 opakowanie czarnych oliwek w zalewie
- sól
- pieprz
- szczypta mielonej papryki czerwonej chili
Opis przygotowania:
Fasolkę szparagowa dokładnie opłukać, pozbawić końcówek i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną przełożyć do naczynia do zapiekania. Łososia rozmrozić, oczyścić, wysmarować z obu stron solą, pieprzem oraz papryką chili i wyłożyć na środek naczynia z fasolką. Sardele oprószyć pieprzem oraz solą i razem z oliwkami wyłożyć na około naczynia do zapiekania. Dodać do tego całe pomidorki cherry, całość zalać oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni do miękkości ryb. Gotową rybę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)