Lasagne z serem, pomidorami i fasolką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2381
Składniki:
- 250 g makaronu lasagne
- 15 g białego sera twarogowego
- 10 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 czerwone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek szpinaku
- olej do smażenia
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Makaron lasagne w całości wrzucić do garnka z 1 l gotowanej, lekko osolonej wody, gotować przez 3 minuty, potem odcedzić. Szpinak pokroić w drobno. Natkę pietruszki posiekać na drobne kawałeczki. Czosnek przepuścić przez praskę. Następnie rozgrzać 2 łyżki na oleju na patelni i przysmażyć makaron lasagne z jednej strony i ściągnąć z ognia. Na drugiej patelni rozgrzać 2 kolejne łyżki oleju, dodać czosnek, szpinak i natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do smażonych składników pokruszony drobno ser twarogowy, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Następnie wszystko wyłożyć na plastry smażonego makaronu i ułożyć warstwami na talerzu. Rozgrzać olej na patelni, dodać przekrojone na połowy czerwone pomidory, zieloną fasolkę szparagową, oprószyć pieprzem oraz solą, zrumienić i dodać do potrawy.
Komentarze (0)