Lasagne z serem, pomidorami i fasolką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2149
Lasagne z serem, pomidorami i fasolką
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g makaronu lasagne
  • 15 g białego sera twarogowego
  • 10 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 czerwone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szpinaku
  • olej do smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Makaron lasagne w całości wrzucić do garnka z 1 l gotowanej, lekko osolonej wody, gotować przez 3 minuty, potem odcedzić. Szpinak pokroić w drobno. Natkę pietruszki posiekać na drobne kawałeczki. Czosnek przepuścić przez praskę. Następnie rozgrzać 2 łyżki na oleju na patelni i przysmażyć makaron lasagne z jednej strony i ściągnąć z ognia. Na drugiej patelni rozgrzać 2 kolejne łyżki oleju, dodać czosnek, szpinak i natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do smażonych składników pokruszony drobno ser twarogowy, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Następnie wszystko wyłożyć na plastry smażonego makaronu i ułożyć warstwami na talerzu. Rozgrzać olej na patelni, dodać przekrojone na połowy czerwone pomidory, zieloną fasolkę szparagową, oprószyć pieprzem oraz solą, zrumienić i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów