Łosoś z ryżem, oliwkami i kukurydzą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2871
Składniki:
- 40 g wędzonego łososia
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g czarnych oliwek w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 suszone papryczki chili
- 1 szklanka ryżu
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Łososia pokroić na kawałki. Kukurydzę oraz oliwki osączyć z zalewy. Papryczkę chili sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie obrać czosnek ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę chili oraz ryż, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem, wymieszać, smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojonego łososia, kukurydzę oraz oliwki. Całość przykryć i dusić przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)