Kurczak z ryżem, pieczarkami i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2516
Kurczak z ryżem, pieczarkami i oliwkami
fot. EraPhernalia Vintage / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 liście cykorii
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 główka sałaty
  • 1 opakowanie zielonych oliwek w zalewie

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody, odparować i przełożyć na talerz. Sałatę i cykorię opłukać, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Do sałaty dodać drobno pokrojone oraz osączone z zalewy oliwki i pomidora pokrojonego w kostkę. Marchew pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane 2 łyżki oleju, dodać pozbawioną nasion i pokrojoną drobno paprykę i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć, doprawić szczyptą pieprzu oraz soli, dokładnie wymieszać i dodać do sałaty. Piersi z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, zalać octem balsamicznym, odczekać 10 minut, a następnie pokroić na kawałki. Zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów