Kurczak z ryżem, pieczarkami i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2516
Składniki:
- 6 pieczarek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 liście cykorii
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 szklanka ryżu
- 1 papryka czerwona
- 1 główka sałaty
- 1 opakowanie zielonych oliwek w zalewie
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody, odparować i przełożyć na talerz. Sałatę i cykorię opłukać, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Do sałaty dodać drobno pokrojone oraz osączone z zalewy oliwki i pomidora pokrojonego w kostkę. Marchew pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane 2 łyżki oleju, dodać pozbawioną nasion i pokrojoną drobno paprykę i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć, doprawić szczyptą pieprzu oraz soli, dokładnie wymieszać i dodać do sałaty. Piersi z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, zalać octem balsamicznym, odczekać 10 minut, a następnie pokroić na kawałki. Zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodać do całości.
Komentarze (0)