Łosoś z brązowym ryżem, warzywami i tofu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1310
Składniki:
- 400 g filetów z łososia
- 250 g brązowego ryżu
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 g jedwabistego tofu
- 100 g zielonego groszku w łupinie
- 4 łyżki masła
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- Do sosu:
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kiełki umyć. Ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 450 ml lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Szpinak sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dodać do ryżu na talerzu. Następnie cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać filety z łososia oraz pokrojone w dużą kostkę tofu. Oba te składniki doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i dodać do ryżu ze szpinakiem. Następnie dodać do tego groszek zielony w łupinie, kiełki rzodkiewki, a całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)