Łosoś z pszenicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1275
Składniki:
- 250 g wędzonego łososia
- 1 szklanka pszenicy
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i wyłożyć do miski. Łososia wędzonego przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do ugotowanej wcześniej pszenicy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)