Łosoś z pszenicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1275
Łosoś z pszenicą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g wędzonego łososia
  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i wyłożyć do miski. Łososia wędzonego przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do ugotowanej wcześniej pszenicy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów