Łosoś z panierowaną tortillą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 713
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia
- 2 placki tortilli
- 2 zielone papryki konserwowe
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki maki pszennej
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić drobno. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać mąkę. Placki tortilli namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w mące i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na tackę. Smażoną tortillę posypać pokrojoną wcześniej gotowaną marchewką i wyłożyć na niej wędzonego łososia. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)