Łosoś z grzankami w sosie chrzanowo-ogórkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1704
Składniki:
- 400 g filetów z łososia
- 8 łyżek oleju
- 3 gramy kiełków czerwonego buraczka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała bagietka
- sól
- pieprz
- Sos:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 zielone ogórki
- 2 korniszony
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
Opis przygotowania:
Filety z łososia oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić je z obu stron na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kiełki buraczka czerwonego oraz ogórki zielone umyć i osączyć z wody.
Przygotować sos: korniszony pokroić w drobną kostkę do miski. Następnie 1 ogórka zielonego pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonych wcześniej korniszony. Kolejnego ogórka zielonego pokroić w ćwiartki i dodać do pokrojonych składników w misce. Dodać do tego dodać jogurt naturalny oraz chrzan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać suszony estragon, tartą skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do smażonej ryby na talerzu.
Bagietkę pokroić w cienkie plastry i wysmarować je obranym ze skóry i pokrojonym drobno czosnkiem. Wysmarowane bagietki przełożyć na 4 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z patelni, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać kiełkami czerwonego buraczka.
Przygotować sos: korniszony pokroić w drobną kostkę do miski. Następnie 1 ogórka zielonego pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonych wcześniej korniszony. Kolejnego ogórka zielonego pokroić w ćwiartki i dodać do pokrojonych składników w misce. Dodać do tego dodać jogurt naturalny oraz chrzan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać suszony estragon, tartą skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do smażonej ryby na talerzu.
Bagietkę pokroić w cienkie plastry i wysmarować je obranym ze skóry i pokrojonym drobno czosnkiem. Wysmarowane bagietki przełożyć na 4 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z patelni, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać kiełkami czerwonego buraczka.
Komentarze (0)