Łosoś z grzankami w sosie chrzanowo-ogórkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1704
Łosoś z grzankami w sosie chrzanowo-ogórkowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z łososia
  • 8 łyżek oleju
  • 3 gramy kiełków czerwonego buraczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała bagietka
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 zielone ogórki
  • 2 korniszony
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej

Opis przygotowania:

Filety z łososia oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić je z obu stron na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kiełki buraczka czerwonego oraz ogórki zielone umyć i osączyć z wody.

Przygotować sos: korniszony pokroić w drobną kostkę do miski. Następnie 1 ogórka zielonego pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonych wcześniej korniszony. Kolejnego ogórka zielonego pokroić w ćwiartki i dodać do pokrojonych składników w misce. Dodać do tego dodać jogurt naturalny oraz chrzan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać suszony estragon, tartą skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do smażonej ryby na talerzu.

Bagietkę pokroić w cienkie plastry i wysmarować je obranym ze skóry i pokrojonym drobno czosnkiem. Wysmarowane bagietki przełożyć na 4 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z patelni, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać kiełkami czerwonego buraczka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów