Łosoś smażony z jajkim, groszkiem i majonezem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1726
Składniki:
- 400 g filetów z łososia
- 30 g zielonego groszku w łupinie
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 suszonej kolendry
- sól
- pieprz
- szczypta mielonej, czerwonej papryki
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Groszek zielony oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Groszek zielony przełożyć do miski. Filety rybne pokroić na porcje i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Dwa jajka wbić do miski i roztrzepać je widelcem. Do kolejnej miski przesypać mąkę kukurydzianą i wymieszać ją z przyprawą do ryb i suszoną kolendrą. Porcje łososia panierować w roztrzepanych jajkach, potem w wymieszanych składnikach z mąką kukurydzianą i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dwa jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na kawałki i dodać do zielonego groszku w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Całość w misce oprószyć mieloną, czerwoną papryka, po czym dodać do tego majonez dokładnie wymieszać i przełożyć wszystko do ryby na talerzu.
Komentarze (0)