Łosoś smażony z jajkim, groszkiem i majonezem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1726
Łosoś smażony z jajkim, groszkiem i majonezem
fot. Mr Michael Phams / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z łososia
  • 30 g zielonego groszku w łupinie
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonej, czerwonej papryki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Groszek zielony oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Groszek zielony przełożyć do miski. Filety rybne pokroić na porcje i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Dwa jajka wbić do miski i roztrzepać je widelcem. Do kolejnej miski przesypać mąkę kukurydzianą i wymieszać ją z przyprawą do ryb i suszoną kolendrą. Porcje łososia panierować w roztrzepanych jajkach, potem w wymieszanych składnikach z mąką kukurydzianą i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dwa jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na kawałki i dodać do zielonego groszku w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Całość w misce oprószyć mieloną, czerwoną papryka, po czym dodać do tego majonez dokładnie wymieszać i przełożyć wszystko do ryby na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów