Ensaimada

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3213
Ensaimada
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g białego sera twarogowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru
  • Na ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki mąki do podsypania ciasta
  • Na lukier:
  • 160 g cukru
  • 1 białko jajko
  • sok z 1 cytryny

Opis przygotowania:

Ser biały przepuścić przez maszynkę do mięsa, potem dodać do tego cukier, cynamon i utrzeć razem na jednolitą masę.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wbić jajka, wlać roztarte drożdże, dodać pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić z całości ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i podsypać delikatnie mąką. Podsypane rozwałkować na grubość 1,5 cm i pociąć na podłużne kawałki o szerokości 2,5 cm. Pocięte kawałki wysmarować roztartą masą serową i zawinąć w spiralny rulon.

Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.

Przygotować lukier: białko jajka przełożyć do kubka. Wsypać do tego cukier, wlać sok z jednej cytryny i całość energicznie utrzeć na szklistą masę. Gotowym lukrem wysmarować ciasto.

Komentarze (0)