Ensaimada
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3213
Składniki:
- 40 g białego sera twarogowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki cukru
- Na ciasto:
- 20 g drożdży
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki mąki do podsypania ciasta
- Na lukier:
- 160 g cukru
- 1 białko jajko
- sok z 1 cytryny
Opis przygotowania:
Ser biały przepuścić przez maszynkę do mięsa, potem dodać do tego cukier, cynamon i utrzeć razem na jednolitą masę.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wbić jajka, wlać roztarte drożdże, dodać pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić z całości ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i podsypać delikatnie mąką. Podsypane rozwałkować na grubość 1,5 cm i pociąć na podłużne kawałki o szerokości 2,5 cm. Pocięte kawałki wysmarować roztartą masą serową i zawinąć w spiralny rulon.
Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.
Przygotować lukier: białko jajka przełożyć do kubka. Wsypać do tego cukier, wlać sok z jednej cytryny i całość energicznie utrzeć na szklistą masę. Gotowym lukrem wysmarować ciasto.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wbić jajka, wlać roztarte drożdże, dodać pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić z całości ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i podsypać delikatnie mąką. Podsypane rozwałkować na grubość 1,5 cm i pociąć na podłużne kawałki o szerokości 2,5 cm. Pocięte kawałki wysmarować roztartą masą serową i zawinąć w spiralny rulon.
Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.
Przygotować lukier: białko jajka przełożyć do kubka. Wsypać do tego cukier, wlać sok z jednej cytryny i całość energicznie utrzeć na szklistą masę. Gotowym lukrem wysmarować ciasto.
Komentarze (0)