Łosoś z kuskusem w sosie cytrynowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3125
Składniki:
- 200 g mrożonego łososia
- 4 duże mandarynki
- 2 mango
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- 1 łyżka sezamu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na sos cytrynowy:
- 200 ml śmietany 18 %
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 1 cytryna
- 1 szklanka buliony warzywnego z kostki
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki jasnego sosu sojowego
Opis przygotowania:
Rybę rozmrozić, następnie razem z owocami oraz natką zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Mango oraz mandarynki obrać ze skóry. Mango pokroić w kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno, połowę dodać do mango, a drugą połowę pozostawić do sosu cytrynowego. Sezam wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 30 sekund na małym ogniu, ściągnąć i dodać do pokrojonych składników. Kuskus zalać 2 szklankami wrzącej wody. Dodać do tego pokrojone drobno mandarynki, wymieszać i trzymać przez 4 minuty pod przykryciem. Kiedy napęcznieje, odparować i przełożyć do mango na talerzu. Łososia natrzeć oliwą z oliwek, przyprawą do ryb, oprószyć pieprzem i solą, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiekać do miękkości. Gotowego wyciągnąć i przełożyć na kuskus.
Przygotować sos cytrynowy: skórkę z całej cytryny zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i odstawić. Następnie otartą cytrynę pokroić na drobne kawałeczki, łyżką wycisnąć z nich sok i wymieszać z drugą połową natki zielonej pietruszki. Masło stopić na patelni, dodać do niego mąkę, wymieszać i wlać bulion warzywny. Całość wymieszać i zagotować. Potem 2 łyżki zagotowanego wywaru rozmieszać ze śmietaną, po czym wlać to do pozostałych składników, wymieszać i dodać sok cytrynowy z natką zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz cukrem. Wymieszać, ściągnąć z ognia i polać rybę. Na koniec wyłożyć startą skórkę z cytryny.
Przygotować sos cytrynowy: skórkę z całej cytryny zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i odstawić. Następnie otartą cytrynę pokroić na drobne kawałeczki, łyżką wycisnąć z nich sok i wymieszać z drugą połową natki zielonej pietruszki. Masło stopić na patelni, dodać do niego mąkę, wymieszać i wlać bulion warzywny. Całość wymieszać i zagotować. Potem 2 łyżki zagotowanego wywaru rozmieszać ze śmietaną, po czym wlać to do pozostałych składników, wymieszać i dodać sok cytrynowy z natką zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz cukrem. Wymieszać, ściągnąć z ognia i polać rybę. Na koniec wyłożyć startą skórkę z cytryny.
Komentarze (0)