Dorsz z warzywami w sosie maślano-cytrynowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7424
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 1 brokuł
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
- Na sos maślano-cytrynowy:
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć. Osuszone skropić 1 łyżką oliwy z oliwek, oprószyć przyprawą do ziemniaków, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości. Upieczone ziemniaki wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do upieczonych ziemniaków. Filety z dorsza oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron do miękkości na pozostałej oliwie na patelni na średnim ogniu. Usmażoąa rybę ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować sos maślano-cytrynowy: masło stopić na rozgrzanej patelni, następnie dodać do niego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund. Potem wlać do tego sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Gotowym sosem polać potrawę. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos maślano-cytrynowy: masło stopić na rozgrzanej patelni, następnie dodać do niego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund. Potem wlać do tego sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Gotowym sosem polać potrawę. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)