Kurczak z ziemniakami i fasolą w sosie cytrynowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2313
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 kg ziemniaków
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka bułki tartej
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- Na sos cytrynowy:
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- szczypta cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, po czym ugotować do miękkości, odcedzić, utłuc tłuczkiem i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą, po czym zalać 0,5 l wody i gotować do miękkości. Ugotowane mięso odcedzić, pokroić na porcje i dodać do ziemniaków. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko posypać bułką tartą.
Przygotować sos cytrynowy: masło stopić na patelni. Z jednej cytryny wycisnąć sok i dodać do stopionego masła (drugą przekroić na połowę), wlać wodę, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem i wymieszać. Następnie dodać do tego przekrojoną cytrynę (przekrojeniem do spodu) i zagotować na małym ogniu. Gotowy sos wraz z cytryną dodać do potrawy.
Całość udekorować świeżymi gałązkami rozmarynu.
Przygotować sos cytrynowy: masło stopić na patelni. Z jednej cytryny wycisnąć sok i dodać do stopionego masła (drugą przekroić na połowę), wlać wodę, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem i wymieszać. Następnie dodać do tego przekrojoną cytrynę (przekrojeniem do spodu) i zagotować na małym ogniu. Gotowy sos wraz z cytryną dodać do potrawy.
Całość udekorować świeżymi gałązkami rozmarynu.
Komentarze (1)
To musi być bardzo smaczne:) w sosiku zamiast masła można użyć np oliwy?