Kurczak z ziemniakami i fasolą w sosie cytrynowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2131
Kurczak z ziemniakami i fasolą w sosie cytrynowym
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • Na sos cytrynowy:
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, po czym ugotować do miękkości, odcedzić, utłuc tłuczkiem i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą, po czym zalać 0,5 l wody i gotować do miękkości. Ugotowane mięso odcedzić, pokroić na porcje i dodać do ziemniaków. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko posypać bułką tartą.

Przygotować sos cytrynowy: masło stopić na patelni. Z jednej cytryny wycisnąć sok i dodać do stopionego masła (drugą przekroić na połowę), wlać wodę, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem i wymieszać. Następnie dodać do tego przekrojoną cytrynę (przekrojeniem do spodu) i zagotować na małym ogniu. Gotowy sos wraz z cytryną dodać do potrawy.

Całość udekorować świeżymi gałązkami rozmarynu.

Komentarze (1)

To musi być bardzo smaczne:) w sosiku zamiast masła można użyć np oliwy?

Podobne przepisy

Więcej przepisów