Klopsiki w sosie cytrynowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4344
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- sok z jednej cytryny
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 3 szklanki rosołu z kostki
- 1 duża łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka otartej i sparzonej skórki z cytryny
- sok z jednej cytryny
- szczypta cukru
- sól
- 1 żółtko
Opis przygotowania:
Mięso przyrządzić jak na kotlety mielone i uformować z niego małe klopsiki. Klopsiki włożyć do rosołu i ugotować na miękko na małym ogniu. Po ugotowaniu wyciągnąć i przełożyć do drugiego naczynia. Do rosołu wsypać mąkę z roztartym masłem i gotować przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Do sosu dodać skórkę z cytryny i sok, wlać roztrzepane widelcem żółtko, doprawić do smaku cukrem, solą, a następnie włożyć do sosu klopsiki. Całość gotować do pięciu minut. Gotowe klopsiki podawać na gorąco.
Komentarze (0)