Klopsiki w sosie cytrynowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4344
Klopsiki w sosie cytrynowym
fot. Burger Baroness / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 3 szklanki rosołu z kostki
  • 1 duża łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka otartej i sparzonej skórki z cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • 1 żółtko

Opis przygotowania:

Mięso przyrządzić jak na kotlety mielone i uformować z niego małe klopsiki. Klopsiki włożyć do rosołu i ugotować na miękko na małym ogniu. Po ugotowaniu wyciągnąć i przełożyć do drugiego naczynia. Do rosołu wsypać mąkę z roztartym masłem i gotować przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Do sosu dodać skórkę z cytryny i sok, wlać roztrzepane widelcem żółtko, doprawić do smaku cukrem, solą, a następnie włożyć do sosu klopsiki. Całość gotować do pięciu minut. Gotowe klopsiki podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów