Łosoś z groszkiem i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1861
Składniki:
- 200 g mrożonych filetów z łososia
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 150 g wędzonego łososia
- 2 awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście świeżej mięty do dekoracji
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestkę. Groszek zielony osączyć z zalewy, połączyć z awokado i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i odstawić do lodówki na 20 minut. Bułkę tartą przesypać na talerz. Do drugiego talerza wbić jajko i roztrzepać widelcem. Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry. Mrożonego łososia rozmrozić, umyć, oprószyć pieprzem oraz solą i obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Następnie przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dodać do niej wcześniej zmiksowane składniki z lodówki, po czym dodać do całości pokrojonego wędzonego łososia i wszystko udekorować listkami mięty.
Komentarze (0)