Łosoś z groszkiem i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1861
Łosoś z groszkiem i awokado
fot. y6y6y6 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonych filetów z łososia
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście świeżej mięty do dekoracji
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestkę. Groszek zielony osączyć z zalewy, połączyć z awokado i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i odstawić do lodówki na 20 minut. Bułkę tartą przesypać na talerz. Do drugiego talerza wbić jajko i roztrzepać widelcem. Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry. Mrożonego łososia rozmrozić, umyć, oprószyć pieprzem oraz solą i obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Następnie przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dodać do niej wcześniej zmiksowane składniki z lodówki, po czym dodać do całości pokrojonego wędzonego łososia i wszystko udekorować listkami mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów