Grasica wołowa z groszkiem i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4268
Grasica wołowa z groszkiem i awokado
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 40 g grasicy wołowej bez kości
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 awokado
  • 2 czerwone cebule
  • 1 jajko
  • 1 cebula biała
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Awokado, grasicę wołową oraz natkę pietruszki umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić miąższ w drobną kostkę. Do awokado dodać osączony z zalewy groszek, szczyptę soli oraz pieprzu i zmiksować blenderem na jednolitą masę, po czym wyłożyć na talerz. Grasicę wołową pokroić na drobne kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać do niej kaszę mannę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wbić jajko, dodać gałkę muszkatołową, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie ręcznie wyrobić. Z wyrobionych składników uformować kotlety. Następnie zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić uformowane kotlety. Całość gotować do miękkości, po czym odcedzić i przełożyć na masę awokado z groszkiem. Cebulę czerwoną pokroić w plastry, zeszklić na mocno rozgrzanym oleju na patelni, po czym osączyć z tłuszczu i dodać do składników. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów