Grasica wołowa z groszkiem i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4268
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 40 g grasicy wołowej bez kości
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 awokado
- 2 czerwone cebule
- 1 jajko
- 1 cebula biała
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Awokado, grasicę wołową oraz natkę pietruszki umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić miąższ w drobną kostkę. Do awokado dodać osączony z zalewy groszek, szczyptę soli oraz pieprzu i zmiksować blenderem na jednolitą masę, po czym wyłożyć na talerz. Grasicę wołową pokroić na drobne kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać do niej kaszę mannę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wbić jajko, dodać gałkę muszkatołową, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie ręcznie wyrobić. Z wyrobionych składników uformować kotlety. Następnie zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić uformowane kotlety. Całość gotować do miękkości, po czym odcedzić i przełożyć na masę awokado z groszkiem. Cebulę czerwoną pokroić w plastry, zeszklić na mocno rozgrzanym oleju na patelni, po czym osączyć z tłuszczu i dodać do składników. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)