Łosoś smażony z awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 529
Łosoś smażony z awokado
fot. pinkpucca (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 g mrożonego łososia
  • 250 ml soku z granatu
  • 100 suszonych glonów wakame
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy mirin
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Glony wakame opłukać pod bieżącą woda, potem przełożyć je do miski zalać 2 szklankami zimnej wody i moczyć przez 15-20 minut. Po namoczeniu glony odcedzić, skropić je octem ryżowym, mirinem, olejem sezamowym, wymieszać i wyłożyć na talerz.. Łososia rozmrozić. Awokado umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki i włożyć go do wnętrza łososia. Nadzianą rybę spiąć małymi wykałaczkami. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz przesypać mąkę. Nadzianego wcześniej łososia obtoczyć w roztrzepanych jajkach, mące i włożyć go do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Rybę smażyć do miękkości, a po usmażeniu wyciągnąć ją łyżką cedzakową, odsączyć z oleju, pokroić w plastry i dodać do glonów na talerzu. Wszystko polać sokiem z granatu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów