Łosoś smażony z awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 691
Składniki:
- 800 g mrożonego łososia
- 250 ml soku z granatu
- 100 suszonych glonów wakame
- 2 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy mirin
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Glony wakame opłukać pod bieżącą woda, potem przełożyć je do miski zalać 2 szklankami zimnej wody i moczyć przez 15-20 minut. Po namoczeniu glony odcedzić, skropić je octem ryżowym, mirinem, olejem sezamowym, wymieszać i wyłożyć na talerz.. Łososia rozmrozić. Awokado umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki i włożyć go do wnętrza łososia. Nadzianą rybę spiąć małymi wykałaczkami. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz przesypać mąkę. Nadzianego wcześniej łososia obtoczyć w roztrzepanych jajkach, mące i włożyć go do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Rybę smażyć do miękkości, a po usmażeniu wyciągnąć ją łyżką cedzakową, odsączyć z oleju, pokroić w plastry i dodać do glonów na talerzu. Wszystko polać sokiem z granatu.
Komentarze (0)