Makrela z groszkiem, awokado i buraczkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1963
Składniki:
- 200 g zielonego groszku z puszki
- 4 średnie buraczki czerwone
- 4 łyżki płatków kukurydzianych
- 2 awokado
- 1 wędzona makrela
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Buraczki zalać wodą tak, aby nie wystawały, następnie ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i zszatkować na tarce jarzynowej. Do buraczków wlać ocet jabłkowy i olej, dodać szczyptę soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i włożyć na 10 minut do lodówki. W tym czasie obrać awokado ze skóry, usunąć pestkę, pokroić drobno i razem z zielonym groszkiem zmiksować. Następnie zmiksowaną masę przełożyć na talerz. Makrelę obrać z ości i skóry, po czym oczyszczoną rybę zagnieść w płatki kukurydziane i wyłożyć na miks. Wyciągnąć buraczki z lodówki i położyć na rybę.
Komentarze (0)