Łosoś z buraczkami i cykorią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1397
Łosoś z buraczkami i cykorią
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego łososia
  • 4 czerwone buraczki
  • 3 g kiełków czerwonych buraczków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona cykoria
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki buraczków czerwonych sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skóra do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i wyłożyć na talerz. Do pokrojonych buraczków dodać wędzonego łososia. Następnie cykorię przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną dodać do składników na talerzu. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu, skropić oliwą z oliwek i posypać kiełkami oraz natką kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów