Łosoś z buraczkami i cykorią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1560
Składniki:
- 40 g wędzonego łososia
- 4 czerwone buraczki
- 3 g kiełków czerwonych buraczków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielona cykoria
- 1 szklanka wrzącej wody
- natka kolendry
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki buraczków czerwonych sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skóra do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i wyłożyć na talerz. Do pokrojonych buraczków dodać wędzonego łososia. Następnie cykorię przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną dodać do składników na talerzu. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu, skropić oliwą z oliwek i posypać kiełkami oraz natką kolendry.
Komentarze (0)