Cykoria z buraczkami i cytryną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2508
Składniki:
- 1 cykoria
- 1 cytryna
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone cebule
- 4 buraczki czerwone
- sól
- biały pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z wodą. Cykorię podzielić na liście, włożyć do wody z cytryną i moczyć przez 15-20 minut. Następnie osączyć z wody, zostawić 2 liście na talerzu, a resztę drobno pokroić. Buraczki zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w krążki i dodać do pokrojonej cykorii. Dodać do tego pokrojoną w plastry cebulę, doprawić pieprzem oraz solą, dodać oliwę, wymieszać i przełożyć na całe liście cykorii. Całość posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)