Cykoria z buraczkami i cytryną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2508
Cykoria z buraczkami i cytryną
fot. willsfca / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 cykoria
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone cebule
  • 4 buraczki czerwone
  • sól
  • biały pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z wodą. Cykorię podzielić na liście, włożyć do wody z cytryną i moczyć przez 15-20 minut. Następnie osączyć z wody, zostawić 2 liście na talerzu, a resztę drobno pokroić. Buraczki zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w krążki i dodać do pokrojonej cykorii. Dodać do tego pokrojoną w plastry cebulę, doprawić pieprzem oraz solą, dodać oliwę, wymieszać i przełożyć na całe liście cykorii. Całość posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów