Łosoś z brokułem i cytryną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 762
Łosoś z brokułem i cytryną
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z łososia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 brokuł
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Brokuła, cytrynę oraz rybę umyć i osączyć z wody. Brokuła pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Filety z łososia oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu rybę ściągnąć z ognia i dodać do brokuła na talerzu. Następnie cytrynę przekroić na połowę, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumienioną dodać do całości.

0 komenatrzy

Podobne przepisy