Jagnięcnina z serem, cytryną, szpinakiem i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1739
Jagnięcnina z serem, cytryną, szpinakiem i oliwkami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g jagnięciny bez kości
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Cytryny umyć i pokroić w plastry. Jagnięcinę pokroić na małe kawałki. Rozgrzać mocno olej na patelni, przełożyć na to pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą, suszonym tymiankiem i lekko przyrumienić. Następnie wlać do tego wodę przegotowaną i dodać pokrojone wcześniej cytryny. Składniki dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać osączone z zalewy oliwki i pokrojony ser feta. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na drugiej patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak i smażyć go przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i nałożyć na niego wszystkie smażone składniki z mięsem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów