Jagnięcnina z serem, cytryną, szpinakiem i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1739
Składniki:
- 300 g jagnięciny bez kości
- 200 g świeżego szpinaku
- 150 g sera feta
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 szklanki przegotowanej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Cytryny umyć i pokroić w plastry. Jagnięcinę pokroić na małe kawałki. Rozgrzać mocno olej na patelni, przełożyć na to pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą, suszonym tymiankiem i lekko przyrumienić. Następnie wlać do tego wodę przegotowaną i dodać pokrojone wcześniej cytryny. Składniki dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać osączone z zalewy oliwki i pokrojony ser feta. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na drugiej patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak i smażyć go przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i nałożyć na niego wszystkie smażone składniki z mięsem.
Komentarze (0)