Łosoś z kaszą manną, brokułem, cytryną i rozmarynem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1632
Składniki:
- 300 g filetów z łososia
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki pokrojonej w drobna słomkę skórki cytrynowej
- 2 cytryny
- 2 gałązki świeżego rozmaryny
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 brokuł chiński
- 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rybę oraz warzywa i cytryny umyć i osączyć z wody. Brokuła przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Filety z łososia wysmarować 3 łyżkami oleju, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb, kaszą manna i smażyć do miękkości na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Usmażona rybę ściągnąć z ognia i dodać do brokuła na talerzu. Następie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego pokrojona skórkę cytrynową oraz posiekany drobno rozmaryn. Oba składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 50 sekund, po czym ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko udekorować pokrojona cytryną.
Komentarze (0)