Łosoś w śmietanie z krewetkami w sezamie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2240
Łosoś w śmietanie z krewetkami w sezamie
fot. Kirti Poddar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany 12%
  • 50 g filetów z łososia
  • 20 g ziarna sezamu
  • 4 mrożone krewetki tygrysie
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Czosnek przepuścić przez praskę. Filety z łososia umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą, zmiażdżonym czosnkiem i posypać pokrojoną drobno natną pietruszki. Następnie przekroić na porcje, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną i zapiekać w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni. Upieczone przełożyć na talerz i polać sosem z pieczenia. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych (pozostawić ogon), wrzucić do 0,5 l wrzącej lekko osolonej wody, gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć i osączyć z wody. 10 g sezamu zrumienić na patelni bez tłuszczu i wymieszać z pozostałym ziarnem. Miód rozgrzać z sokiem z cytryny na małym ogniu, następnie ściągnąć i zanurzyć w nim krewetki. Potem obtoczyć krewetki w sezamie i dodać do łososia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów