Łosoś w śmietanie z krewetkami w sezamie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2390
Składniki:
- 200 ml śmietany 12%
- 50 g filetów z łososia
- 20 g ziarna sezamu
- 4 mrożone krewetki tygrysie
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Czosnek przepuścić przez praskę. Filety z łososia umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą, zmiażdżonym czosnkiem i posypać pokrojoną drobno natną pietruszki. Następnie przekroić na porcje, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną i zapiekać w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni. Upieczone przełożyć na talerz i polać sosem z pieczenia. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych (pozostawić ogon), wrzucić do 0,5 l wrzącej lekko osolonej wody, gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć i osączyć z wody. 10 g sezamu zrumienić na patelni bez tłuszczu i wymieszać z pozostałym ziarnem. Miód rozgrzać z sokiem z cytryny na małym ogniu, następnie ściągnąć i zanurzyć w nim krewetki. Potem obtoczyć krewetki w sezamie i dodać do łososia.
Komentarze (0)