Zapiekanka szpinakowa z kaszą, serem i jajkiem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1685
Zapiekanka szpinakowa z kaszą, serem i jajkiem
fot. Arzamasova / elements.envato.com

Składniki:

  • 250 g kaszy gryczanej
  • 100 g tartego sera cheddar
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak i oprószyć go szczyptą soli oraz tartą gałką muszkatołową. Szpinak smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć go z ognia.

Kaszę opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 500 ml lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i wymieszać z tartym serem cheddar i smażonym wcześniej szpinakiem z czosnkiem.

Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, wbić do tego jajko i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Wszystko piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów