Zapiekanka szpinakowa z kaszą, serem i jajkiem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1685
Składniki:
- 250 g kaszy gryczanej
- 100 g tartego sera cheddar
- 50 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak i oprószyć go szczyptą soli oraz tartą gałką muszkatołową. Szpinak smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć go z ognia.
Kaszę opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 500 ml lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i wymieszać z tartym serem cheddar i smażonym wcześniej szpinakiem z czosnkiem.
Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, wbić do tego jajko i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Wszystko piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Kaszę opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 500 ml lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i wymieszać z tartym serem cheddar i smażonym wcześniej szpinakiem z czosnkiem.
Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, wbić do tego jajko i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Wszystko piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Komentarze (0)