Karp w sezamie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2678

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 10 dag ziarna sezamowego
  • 10 dag bułki tartej
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 mały seler
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Karpia sprawić, oczyścić z łusek, odciąć łeb i płetwy, pokroić w dzwonki o grubości do 3 cm. Skropić go sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Włożyć na 15 minut do lodówki. W tym czasie obrać warzywa, korzeń imbiru, pokroić je w słupki wielkości zapałek. Jajko roztrzepać na talerzu, wyciągnąć z lodówki karpia, zanurzyć dzwonki w jajku, następnie obtoczyć je w ziarnach sezamu, a potem w bułce tartej. Rozgrzać mocno olej na patelni i wrzucić dzwonki smażąc je z obu stron na złoty kolor. Usmażonego karpia układamy na talerzu. Pokrojone warzywa, imbir i cebule wrzucamy również na gorący olej i podsmażamy je przez około 3 minuty do czasu aż staną się chrupkie. Po ich usmażeniu układamy je na kawałkach ryby.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów