Łosoś w puree kukurydzianym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1629
Składniki:
- 300 g filetów z łososia
- 3 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
- Puree kukurydziane:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody.
Przygotować puree: kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Dodać do tego masło, obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć na talerz.
Paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną paprykę ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Filety z łososia oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do ryb i smażyć je do miękkości na pozostałym oleju na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać rukolą.
Przygotować puree: kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Dodać do tego masło, obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć na talerz.
Paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną paprykę ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Filety z łososia oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do ryb i smażyć je do miękkości na pozostałym oleju na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać rukolą.
Komentarze (0)