Łosoś w puree kukurydzianym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1629
Łosoś w puree kukurydzianym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z łososia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz
  • Puree kukurydziane:
  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody.

Przygotować puree: kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Dodać do tego masło, obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć na talerz.

Paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną paprykę ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Filety z łososia oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do ryb i smażyć je do miękkości na pozostałym oleju na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów