Dorsz z risotto kukurydzianym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1477
Dorsz z risotto kukurydzianym
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 4 łyżki oleju
  • 3 g kiełków słonecznika
  • 3 g kiełków czerwonego buraczka
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Kiełki słonecznika oraz buraczków sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni, po czym przelać do niego kukurydzę wraz z zalewą i dodać ugotowany wcześniej ryż. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Filety z dorsza opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i przyprawą do ryb. Następnie rybę smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać posiekanym szczypiorkiem, sezamem i sparzonymi wcześniej kiełkami słonecznika oraz buraczków czerwonych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów