Dorsz z risotto kukurydzianym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1477
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 4 łyżki oleju
- 3 g kiełków słonecznika
- 3 g kiełków czerwonego buraczka
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- 1 szklanka wrzącej wody
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Kiełki słonecznika oraz buraczków sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni, po czym przelać do niego kukurydzę wraz z zalewą i dodać ugotowany wcześniej ryż. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Filety z dorsza opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i przyprawą do ryb. Następnie rybę smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać posiekanym szczypiorkiem, sezamem i sparzonymi wcześniej kiełkami słonecznika oraz buraczków czerwonych.
Filety z dorsza opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i przyprawą do ryb. Następnie rybę smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać posiekanym szczypiorkiem, sezamem i sparzonymi wcześniej kiełkami słonecznika oraz buraczków czerwonych.
Komentarze (0)