Deser morelowo-orzechowy z syropem kukurydzianym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1514
Deser morelowo-orzechowy z syropem kukurydzianym
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g suszonych moreli
  • 250 g łuskanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki syropu kukurydzianego
  • 1,5 szklanki sezamu
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów

Opis przygotowania:

Jedną łyżkę syropu kukurydzianego przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym wsypać cukier i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż cukier się skarmelizuje. Wtedy ściągnąć z ognia, wymieszać z mielonymi migdałami oraz sezamem, przełożyć na talerz i pozostawić do zastygnięcia Następnie suszone morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu. Wlać do tego 1 łyżkę syropu kukurydzianego i smażyć prze 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Rozgrzać kolejną łyżkę syropu kukurydzianego na patelni, dodać orzechy laskowe, wymieszać i smażyć również przez 40 sekund na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów