Deser morelowo-orzechowy z syropem kukurydzianym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1514
Składniki:
- 250 g suszonych moreli
- 250 g łuskanych orzechów laskowych
- 3 łyżki syropu kukurydzianego
- 1,5 szklanki sezamu
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
Opis przygotowania:
Jedną łyżkę syropu kukurydzianego przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym wsypać cukier i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż cukier się skarmelizuje. Wtedy ściągnąć z ognia, wymieszać z mielonymi migdałami oraz sezamem, przełożyć na talerz i pozostawić do zastygnięcia Następnie suszone morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu. Wlać do tego 1 łyżkę syropu kukurydzianego i smażyć prze 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Rozgrzać kolejną łyżkę syropu kukurydzianego na patelni, dodać orzechy laskowe, wymieszać i smażyć również przez 40 sekund na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)