Łosoś z warzywami i pomarańczą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2164
Składniki:
- 40 g mrożonego łososia
- 10 dag zielonej fasolki szparagowej
- 4 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1 papryka czerwona
- 1 mały brokuł
- 1 cebula
- sok z 1 pomarańczy
- olej do głębokiego smażenia
- gotowa przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować razem z fasolą szparagową w lekko osolonej wodzie, odcedzić i dodać do ziemniaków. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, dodać do niej ziemniaki, paprykę i brokuła. Doprawić pieprzem oraz solą, podsmażyć przez 3 minuty i przełożyć na talerz. Marchew umyć, poszatkować na tarce jarzynowej, wrzucić na mocno rozgrzany olej na patelni, smażyć przez 3 minuty, po czym wyciągnąć, posolić i dodać do warzyw. Wszystkie warzywa skropić sokiem z pomarańczy. Łososia rozmrozić, natrzeć przyprawą do ryb i oprószyć pieprzem oraz solą. Smażyć do miękkości na rozgrzanym maśle z obu stron i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)