Łosoś z warzywami i pomarańczą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2164
Łosoś z warzywami i pomarańczą
fot. Wyscan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g mrożonego łososia
  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 4 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały brokuł
  • 1 cebula
  • sok z 1 pomarańczy
  • olej do głębokiego smażenia
  • gotowa przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować razem z fasolą szparagową w lekko osolonej wodzie, odcedzić i dodać do ziemniaków. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, dodać do niej ziemniaki, paprykę i brokuła. Doprawić pieprzem oraz solą, podsmażyć przez 3 minuty i przełożyć na talerz. Marchew umyć, poszatkować na tarce jarzynowej, wrzucić na mocno rozgrzany olej na patelni, smażyć przez 3 minuty, po czym wyciągnąć, posolić i dodać do warzyw. Wszystkie warzywa skropić sokiem z pomarańczy. Łososia rozmrozić, natrzeć przyprawą do ryb i oprószyć pieprzem oraz solą. Smażyć do miękkości na rozgrzanym maśle z obu stron i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów