Łosoś z papryką i pomarańczami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1886
Łosoś z papryką i pomarańczami
fot. JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z łososia
  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki polewy jeżynowej do dekoracji
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 kostki masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rybę, warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pomarańcze obrać ze skóry, z dwóch z nich wycisnąć sok, a dwa pozostałe podzielić na plastry. Następnie masło stopić na patelni, po czym dodać do tego wyciśnięty sok pomarańczowy i dokładnie rozmieszać. Do rozmieszanych składników dodać filety z łososia oraz pokrojoną paprykę. Całość oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron do miękkości ryby. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego plastry pomarańczy, a wszystko udekorować polewą jeżynową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów