Lody z czekoladą i karmelem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1441
Lody z czekoladą i karmelem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • Karmel:
  • 250 g cukru
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 szklanka wody

Opis przygotowania:

Przygotować karmel: cukier przesypać na patelnię z jasnym dnem i zalać go wodą. Smażyć na małym ogniu do chwili, aż pojawi się złocisty kolor. Wtedy wlać do tego śmietanę, całość wymieszać, ściągnąć z ognia, przelać do odpowiedniego naczynia i przestudzić. Następnie czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, rozpuścić na płynną masę i wylać ją na karmel. Na to nałożyć po jednej gałce lodów waniliowych i wszystko posypać tłuczonymi orzechami laskowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów