Lody z czekoladą i karmelem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1441
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 gałki lodów waniliowych
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- Karmel:
- 250 g cukru
- 100 ml śmietany 18%
- 1 szklanka wody
Opis przygotowania:
Przygotować karmel: cukier przesypać na patelnię z jasnym dnem i zalać go wodą. Smażyć na małym ogniu do chwili, aż pojawi się złocisty kolor. Wtedy wlać do tego śmietanę, całość wymieszać, ściągnąć z ognia, przelać do odpowiedniego naczynia i przestudzić. Następnie czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, rozpuścić na płynną masę i wylać ją na karmel. Na to nałożyć po jednej gałce lodów waniliowych i wszystko posypać tłuczonymi orzechami laskowymi.
Komentarze (0)